Alexandru Visinescu

Aug 09

Alexandru Visinescu

De ceva vreme , ajunge numai sa deschid televizorul si vad mutra acestui ins, Alexandru Visinescu. Un batran, in jur de 90 de ani, dar nu orice batran. Acest om a fost seful uneia dintre cele mai dure puscarii din perioada comunista.  Se pune problema daca acest om sa mearga la puscarie sau nu, la mai mult de 50 de ani de la producerea faptelor lui.

Eu cred ca nu puscaria rezolva problema ,in cazul unui om ca el… Iata de ce: bagam in puscarie un om, care ,oricum  am gandi, prea mult nu va mai face umbra pamantului. Crestineste vorbind, nu cred ca va avea mai multa pocainta in puscarie decat are acum, liber fiind. Eu nu cred asta!

Este un popor in istorie, in care , cei care incalcau legea, nu erau condamnati la puscarie. La cartaginezi (despre ei este vorba) lucrurile stateau un pic altfel. Cel care era dovedit ca incalcase regulile pe care societatea ,sau mai marii ei, le impuneau, suferea de alta pedeapsa, despre care eu cred ca este mai grava decat puscaria: fruntea lui era tatuata cu fapta pe care o savarsise!  Talharului i se scria : „Acest om este talhar!”. Cel facuse ucidere : „Acest om a ucis fara motiv!” ,si asa mai departe….

Imaginati-va cum se mai descurca un astfel de om in societate pe urma, dupa condamnare! Va spun eu, ajunge sa-si doreasca moartea. Pe unde va umbla….stigmatul sau va fi vazut de toti iar el, ca individ, va fi tratat ca atare…. Iar urmasii lui, probabil ca la fel…..

Revenind strict la situatia din Romania, e trist ca acest om detine o pensie de 6 000 de lei, adica salariul unui profesor debutant pe jumatate de an. Singurul lui merit este ca, intr-o anume perioada a vietii, a fost un nemernic.

Cand Visinescu a fost intrebat de ce a facut ce-a facut (nu e niciun dubiu, sunt prea multe marturii de la supravietuitori) a spus simplu : „Asa au fost vremurile…!” Pai, omu’ are dreptate: asa au fost vremurile ! Si sistemul de atunci avea nevoie de netrebnici fara constiinta.

Din punctul meu de vedere, era mai bine atunci. Macar stiai cu cine ai de-a face! Si oamenii sa hraneau cu iluzia ca vin americanii!

Acum ce speranta mai avem?????

Comenteaza acest subiect:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


6 + = 14

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>