Banii Bisericii Ortodoxe Romane

Iul 15

Banii Bisericii Ortodoxe Romane

Aud foarte des, chiar si de la oameni care merg la biserica: „Popii au bani, au averi!” As zice ca aceia care merg la biserica pronunta aceste vorbe mult mai des ca altii.

Oare chiar asa sa fie?

1. Preotii stagiari, cei nou intrati in cinul preotesc, sunt cei mai prost platiti bugetari.  Chiar sunt platiti intr-o maniera contraventionala, intrucat legea impune un anumit cuantum pentru plata unui licential. In cazul preotilor, treaba asta nu se respecta: un preot tanar, proaspat hirotonit, primeste mai putini bani decat spune legea ca ar trebui sa primeasca un licentiat. Asadar, popii nu au bani……

Dar biserica are? Da, are, din bugetul acordat de stat. De ce cred eu ca e corect ca statul sa ajute biserica, in mod oficial.

a) E o recunoastere oficiala a faptului ca locuim (inca) intr-o tara crestina. Ce va fi mai incolo….Dumnezeu cu Mila Lui, sa vada si sa aiba grija si de noi!

b) Biserica a avut parte, de-a lungul anilor, de mai multe samavolnicii chiar din partea statului roman. Secularizarea initiata de Alexandru Ioan Cuza, culmea, votata in unanimitate in Parlamentul Romaniei de atunci, a dat tonul unor astfel de fapte. Comunistii au desavarsit saracirea bisericii cand au pus mana pe putere in Romania.

c) Intrebarea cea mai grea si cumva fara raspuns este: statul poate sustine cumva retrocedarea in natura a ceea ce s-a luat? Sigur ca nu, proprietatile luate nu mai exista, in marea majoritate a cazurilor. Pe de alta parte, Constitutia Romaniei spune ca statul este garantul proprietatii. Iata , in anumite momente ale istoriei a fost garantul jafului, nu al proprietatii.

Solutia: banii de la buget.  Oricum, ce s-a furat nu mai poate fi recuperat iar suferinta nu poate fi platita nici cu tot aurul din lume.

Comenteaza acest subiect:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


2 + = 7

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>