Liceul Dimitrie Bolintineanu – spaga la bac

Iul 08

Liceul Dimitrie Bolintineanu – spaga la bac

Pentru mine, unul, care am dat bacalaureatul in 1994… e de necrezut! Nu m-as fi gandit niciodata ca lumea, oamenii, societatea si sistemul de stat vor ajunge sa se degradeze vreodata atat de mult. Nu m-as fi gandit in vecii vecilor ca Serviciul Roman de Informatii se va implica , in fond si la urma urmelor , in desfasurarea unui proces de invatamant, de aducatie.

S-a ajuns prea departe! Ganditi-va la bietii copii (ca sunt niste copii, pana la urma….) care vin la examen cu frica politiei, cu frica ca vor fi saltati si bagati in dube. Si pentru ce, pana la urma? Doar pentru ca au cedat tentatiei de a-si face viata si soarta mai usoara decat pare (ca usoara in niciun caz nu e….dupa bac vor da piept cu realitatea obiectiva care e cu totul altfel decat cred ei).

Nu e normal! Politia vine cu autobuzele sa ridice elevii pentru audieri (ca pe vremea lui Dej, infiintarea C.A.P.-urilor…) fara niciun fel de procedura prealabila de citare, sfidand ,deci, orice fel de legi din tara asta si instaurand astfel un climat de teroare si nebunie in ceea ce priveste examenul in sine!

Oare unde vor sa ajunga cu nebunia??? Poate la momentul in care copiii vor zice parintilor: „Nu ma duc, mi-e prea frica!”

********

Pe de alta parte, eu inteleg ca examenul trebuie sa fie corect si obiectiv. De ce sa nu o spunem, sunt prea multi oameni cu diplome universitare in tara asta care sunt vanzatori in supermarketuri, care pierd vremea in munci subcalificate. S-a ajuns la un derizoriu total in ceea ce priveste obtinerea unei diplome si asta face rau. Sunt zeci de universitati particulare peste tot, fara niciun fel de traditie in invatamant si a caror functionare nu-si afla niciun rost pe lumea asta!

Cum e posibil sa pregatesti, la nivel national, peste 20 000 de juristi, fara sa ai nici cea mai mica dovada ca societatea in general si in ansamblul ei poate absorbi acesti oameni pe meseria pentru care s-au pregatit 4 ani de facultate si, de ce sa nu spunem, au dat si bani?

Pentru ca motivul ascuns ,de fapt ,asta este: universitatile particulare din toata tara au tot interesul ca elevii sa treaca usor peste bacalaureat, intrucat, imediat pe urma, devin clientii lor. Si vor plati bani grei ca sa treaca prin facultate ca gasca prin apa, fara sa se prinda nimic de ei. La sfarsit…..face fiecare ce poate si ce-l ajuta capu’…..

Cadrele didactice din respectivele unitati de invamant au acelasi interes: cu cat sunt mai multi studenti in anul I cu atat isi vor completa mai multe norme didactice! Si, uite-asa, sistemul se intretine singur intr-o nemernicie fara seaman…..

Am mai multe concluzii:

1. Serviciul Roman de Informatii ar trebui sa vegheze la altceva, la fapte de tradare nationala (sunt cu duiumul…), la protejarea tarii de dusmanii „nevazuti”, si  , in niciun caz, la desfasurarea examenului de bacalaureat.

2. Bacalaureatul trebuie sa redevina cu adevarat un examen de maturitate. Eforturile din ultimii ani au esuat lamentabil.

3. Sa se faca o prospectie clara , un studiu demografic, in urma si in baza caruia sa se autorizeze deschiderea de noi universitati particulare si sa reglementeze (sau sa se interzica) functionarea celor existente. Sunt prea multi vanzatori in boutique-uri care au asa zice studii universitare…

Elevul roman de clasa a XII-a e prea mintit de sistem cu privire la sansele pe care le are in viata! Deocamdata nu-si da nimeni seama, toata lumea se imbata cu apa rece….

Comenteaza acest subiect:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 1 = 6

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>