Ora de religie

Mar 07

Ora de religie

Am stat si am observat cateva pareri despre ora de religie. Unii spuneau ca e buna, altii se opuneau cu indarjire.  Vreau sa comentez si eu cate ceva.  Inainte de toate, in Romania (mai bine zis, in Tarile Romane) scoala se leaga indisolubil de biserica. Primele scoli au fost in preajma bisericilor, primii dascali au fost preotii, primele tiparituri au fost cele bisericesti. E foarte important de mentionat asta intrucat trebuie raspuns cumva celor care sustin ca trebuie (si eu sunt de acord…) sa avem un stat exclusiv laic. Prin urmare, nu se poate vorbi de scoala fara a se vorbi de biserica. Am argumentat mai sus.

Mergand mai departe, se spune ca , intr-o tara civilizata, nu se studiaza religia. Este fals! Singura tara din cuprinsul Uniunii Europene in care nu se studiaza religia este Croatia. Dar sa nu uitam ca aceasta nu este o tara crestina…  Nu zic ca nu ar putea fi un model din alte puncte de vedere, dar este important sa ne comparam cu cei asemenea noua. Adica cu crestinii. As putea sa mai adaug un exemplu si mai puternic. In tarile nordice, Finlanda, Suedia si Norvegia….despre care se spune ca au pus la punct cel mai performant sistem de invatamant…studiul religiei este OBLIGATORIU si nu optional. Foarte important, la recensamantul populatiei efectuat in aceste tari, mai mult de 60% din cetateni s-au declarat „fara religie” si, cu toate astea, religia se studiaza obligatoriu acolo….si nimeni nu este deranjat. Mai mult, acum cativa ani, un oficial de-al lor afirma ca studiul religiei trebuie sa fie obligatoriu, intrucat ,pentru elevi, nu se poate gasi un alt reper moral , care sa le fie transmis.

Eu, unul, am fost putin ingrijorat. Am crezut ca religia va fi scoasa. Mi-a fost teama pentru asta. Dar am primit o lectie de viata superba, oferita de cel mai bun dascal din lume, care este biserica, o lectie oferita maiestuos de frumos. Am vazut, asa cum spun calugarii batrani ca”Dumnezeu are grija de Slava Lui” si ca „pe aceasta piatra voi zidi biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa”. M-am temut nu pentru ca am avut prea putina credinta ci pentru ca, probabil, nu am avut deloc……

Subtil, frumos….incognoscibil de frumos, biserica si-a aratat fii ei, si-a aratat maiestuozitatea ei si….90% dintre elevi vor sa studieze religia.

In incheiere, cred ca problema a fost falsa, dezbaterea de idei a fost falsa si accentuata de presa.  In realitate, in randul oamenilor, niciodata nu s-a pus problema sa se renunte la ora de religie, cu exceptia catorva rataciti, ii numeri pe degete, pe care ii vedem la televizor …..cat o sa-i mai vedem….

Comenteaza acest subiect:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ 5 = 11

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>