Rosia Montana – sclavia in secolul 21, strain in tara ta!

Sep 11

Rosia Montana – sclavia in secolul 21, strain in tara ta!

Nu voi intra in detaliile care deja au aparut in ziare, care au notorietate. O sa insist asupra altor opinii, care au fost publicate mai putin. In primul rand , se pare ca zacamantele de aur sunt doar o mica parte a interesului in exploatare. Mult mai interesante ar fi rezervele zonei in crom, titan, vanadiu, wolfram, care, trebuie mentionat, sunt mai scumpe ca aurul.  Am fost dezinformati: nu aurul e interesul primordial.

Vorbind acum punctual:

1. Suntem sclavi in tara noastra. Altii ar fi exploatat resursele de la Rosia Montana, noi am fi primit un procent insignifiant, iar „clasa exploatatoare” si-ar fi repatriat profitul fara probleme. De vina este, clar , cine a semnat un contract atat dezavantajos. Acum ,ca Parlamentul Romaniei a trantit proiectul in termeni legali, indivizii aia ne cer vreo 4 miliarde de dolari despagubiri. Ar trebui sa nu platim nimic, contractul este ilegal, atata vreme cat are asemenea clauze tendentioase. Chiar exista prevederi speciale in  drept care  au vedere astfel de cauze….

2. Dezastrul ecologic. Exploatarea cu cianuri distruge mediul inconjurator pe o perioada de timp foarte lunga. Exista modificari ireversibile in ecosistem. Pentru asta cine ar trebui sa plateasca???

3. Exista si un pericol. In judetul Hunedoara exista o exploatare deja aprobata de guvern si care a primit toate avizele si va pusa pe roate care foloseste aceeasi metoda cu cianuri. Diferenta consta in marimea exploatatiei si in faptul ca acolo povestea nu a capatat in timp aceeasi notorietate. Altfel vorbind, e practic acelasi lucru….  De ce spun asta? Pentru ca firma care ar fi trebuit sa exploateze la Rosia Montana se va folosi de acest pretext extrem de puternic pentru a ne actiona in justitia internationala iar sansele lor de castig (exista un precedent…) vor fi foarte mari….

Uite asa…nu vom avea nici aurul si nici banii. Si bietii oameni din zona vor ramane , cel mai probabil, in continuare someri.  Am trecut prin zona acum 6 ani si am intrat in vorba cu oamenii. Fara minerit  e foarte greu.

Pe de alta parte ma bucur ca, in sfarsit, oamenii au iesit in strada si au protestat. Ma bucur ca acest popor iese din apatie si amorteala si incepe sa aiba un cuvant de spus. Polticienii reactioneaza la presiunea strazii , ca la inceputul anilor ’90!

E foarte bine! As vrea ca oamenii sa continue sa iasa in strada si sa nu platim nimic ca despagubiri. sa se faca o ancheta si cei care au prejudiciat statul , semnand un contract cu totul si cu totul dezavantajos, sa plateasca!

Cu averea si cu libertatea!

 

 

Comenteaza acest subiect:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 7 = 1

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>